Minäkö tekisin ryijyn?

5289312165_32696fb96f_bTaideryijykurssilla olisi kuulemma tilaa, minulle kerrottiin.

Ryijyn ompeleminen on jo pitkään kuulunut niihin juttuihin, joita olen halunnut kokeilla, mutta – oikeasti – kuinka paljon työtä siinä on? Saisinko sitä koskaan valmiiksi, vai tulisiko siitä taas sellainen ikuprojekti? Päättää piti nopeasti, minun ilmoittautumisestani oli kiinni käynnistyykö kurssi vai ei. Päätin lähteä mukaan.

Ryijyn suunnittelu

Ryijy pitäisi siis suunnitella itse, apua! Enhän minä osaa mitään suunnitella. ”Käytä apuna vaikka jotain valokuvaa” neuvoi asiasta paremmin ymmärtävä. No, niitä meillä kyllä riittää.

Päädyin siis yllä olevaan kuvaan. Kuuraa jäällä Vantaan Pitkäkoskella, mieheni ottama kuva.

Kurssin vetäjän toimi tekstiilitaiteilija Raija Rastas, joka tuntui tietävän kaiken mahdollisen ryijyistä, ja oli sen lisäksi todella mukava. Ensimmäinen viikonloppu oli varattu ryijyn suunnittelemiseen. Pääsin paikalle vain toisena päivänä, aikaa oli siis rajallisesti. Tilasin tarpeet ryijyyn, jonka koko on 35 x 55 cm.

Viikonlopun aikana oli tarkoitus tehdä ryijylle myös mallipiirros. Laiska kun olen ja koska lähtökohtani oli valokuva, päätin käyttää apuna Photoshopia. Tein erilaisia versioita, joissa vähän säädin väriä:

versio4_ryijy

Allaolevaa mallikuvaa lopulta käytin ryijyä ommellessani. Tarkoitus ei ollutkaan orjallisesti tätä nukkasuunnitelmaa noudattaa, vaan tyylilleni uskollisena – vähän sinnepäin. Ruutujen ja nukkien määrä oli kuitenkin suurinpiirtein yksi yhteen:

versio5_ryijy

 Mitä tällaisesta työtavasta opin?

Valokuva on hyvä lähtökohta, mutta se kannattaa kuitenkin mallipiirroksessa kunnolla muokata ryijyn tekoon sopivaksi. Jos koko ryijyn ensin suunnittelee paperilla ja kunnolla miettii jokaisen nukan värin, ei tarvitse niin paljon miettiä ommellessaan. Tämä nopeuttaa varsinaista ompelutyötä huomattavasti.

Jos olet huolissasi siitä, saatko työtä ikinä valmiiksi, kannattaa suunnitella selkeä malli, jossa ei jatkuvasti tarvitse vaihtaa väriä. Se tekee ompelusta hurjan paljon nopeampaa. Minun työssäni lankaa sai vaihtaa muutaman nukan välein, ja sen kyllä etenemisvauhdissa huomasi.

Kauanko ryijyn tekemiseen meni aikaa?

Ryijyni koko on 35 x 55 cm. Koska käyttämäni pohjakangas oli Wetterhoffin kangas, niin se tarkoittaa sitä, että 55 cm:iin tarvitaan 55 riviä, joiden pituus on 35 cm:n. Kun ompelussa vauhtiin pääsi, tunnissa sai tehtyä noin 4 riviä. Ompeluun meni arviolta aikaa noin 15 tuntia. Ryijy ei siis olisi valmistunut niin, että vain tunnilla olisi sitä tehnyt. Oli pakko uhrata työlle aikaa myös kotona.

Ryijyn tarpeisiin upposi rahaa vähän reilu 100 euroa, mutta lankoja jäi varmaan toiseen samankokoiseen, eli todellinen kustannus aluskankaineen reilu 50 euroa.

Ryijy odottaa edelleen viimeistelyjään, nukkarivien tasausleikkausta, reunojen kääntämistä ja ripustustavan suunnitelua, mutta tällainen siitä tuli: Kuurajää-ryijy:

IMG_2632

Ylpeä olen tekeleestäni, vaikka kurssilla muut tekivätkin, hienompia, suurempia ja paljon kunnianhimoisempiakin ryijyjä. Mutta kurssillahan näitä juttuja tehdäänkin vain ihan omaksi iloksi.

Elina

Valokuvat: HibaHaba/Flickr ja Elina

Mainokset

6 vastausta artikkeliin Minäkö tekisin ryijyn?

  1. Sinikka Parikka

    Jestas miten kaunis. Minulla aikomus suunnitella maatilaa pitävälle tyttärelle, heille sopiva ryijy. Oli tarkoitus juuri kuvista kopsata siihen pellolle traktori, lehmä jne. Aloittaa siitä että niitäkin peltoja on ensin käännetty hevosen avulla ja sieltä tultu tilanteeseen traktori. Pitäkää peukkuja. T. Sinikka

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.