Betonilaattoja pihalle

IMG_2776

Keväällä opistolla on monia kesäisiin asioihin liittyviä kursseja ja betoni harrastelijan käsissä liittyy mielestäni ehdottomasti kesään – ja puutarhaan. Olin jo pitkään suunnitellut laattojen valamista itse, ja kerran olin sitä kokeillutkin, yhden laatan verran. Erityisesti minua kiinnosti raparperinlehtien käyttäminen laattojen malleina. Vihdoinkin saisin vähän parempia neuvoja laattojen tekemiseen, vaikka hyvin kokeilulaatta on pihalla useamman vuoden kestänyt, eikä se ole edes raudoitettu.

Pitkä lista työvälineitä

Kurssi alkoi infoillalla, jossa kerrottiin millaisia malleja voisi tehdä, ja mitä kaikkea tekemiseen tarvittaisiin. Lista oli varsin pitkä, joten paikalle kannattaa ehdottomasti tulla, mutta oleellisimpia hankintoja olivat hengityssuoja ja turvalasit. Betonipöly on vaarallista.

Laattojen lisäksi kurssilaiset olivat suunnitelleet myös erilaisten ruukkujen ja maljojen tekemistä. Opimme myös, että  raparperinlehtien lisäksi betonin koristelemiseen voi käyttää melkein mitä tahansa, jolla saa kuvion betonin pintaan, vaikka vanhaa pitsiliinaa.

Laattojen koristelu

Toukokuun puolessa välin kokoonnuimme opistolle tekemään varsinaisia valuja. Pöydät suojattiin muoveilla ja varsinainen betonin sekoitus oli tarkoitus tehdä ulkona.

Niin kylmä oli kevät, että isompia raparperinlehtiä ei paljonkaan ollut tarjolla omassa penkissäni, joten kokeilin sitten myös muunlaisia laattoja. Luonnosta löytää kaikenlaista, jota voi koristeena käyttää. Voikukanlehdetkin toimivat varsin hyvin. Ostin myös korujen tekemiseen tarkoitettuja kuviolaattoja, ihan kokeilumielessä.

Aloitimme koristeiden liimaamisella ja muottien öljyämisellä. Liimaamiseen kätevintä on spraymaali ja öljyämiseen sopii hyvin vaikka ruokaöljy. Minulla oli varastossa pullollinen munkinpaistamiseen käytettyä öljyä. Se sopii tähän tarkoitukseen täydellisesti, varsinkin kun munkkienpaistostakin oli vierähtänyt jo tovi, eli en sitä uudestaan kuitenkaan käyttäisi.

IMG_2646 IMG_2643

 

Raudoitukseen käytin kanaverkkoa, jota meillä kotona on käytetty puiden ja pensaiden suojaamiseen talvisin.

Betonin sekoittaminen

Kun nämä oli tehty, oli aika siirtyä betonin sekoittamiseen. Puuro on sopivaa, kun siitä saa muodostettua pallon, joka aavistuksen valuu. Kovin suurta määrää ei kannata käsin yrittää sekoittaa – se on nimittäin varsin raskasta puuhaa. Mutta hauskaa meillä oli!IMG_2651

Jokaiselle oli varattu reilu säkillinen betonia, eli laattoja sai oikeasti tehtyä useamman. Betonipussin kyljessä oli koodi S30. Se lienee se raekoko. Tällä lyhyellä kokemuksella sanoisin, että yhdestä säkillisestä saa tehtyä ainakin 4-5  raudoitettua raparperinlehteä, joiden paksuus on noin 5 cm.

Sitten oli aika laittaa betonipuurot astioihin ja muotteihin. Jos raudoitat laatat (se tekee niistä kestävämpiä) muista laittaa verkko noin puoleen väliin laattaa. Raudoitus ei saa näkyä sivuilta, mutta sitä pitää olla koko laatan alueella.

Valmiit laatat

Valmista oli noin viikon kuluttua:

IMG_2778

IMG_2775

 

Tuossa toisessa laatassa kiinni oleva raparperinlehti lähtee irti vaikka harjaamalla, se on ihan kuivaa, mutta kyllä se aikakin siitä hyvin pian irrottaa. Jos haluat, voit öljytä lehdet ennen betonin laittamista, niin lehti irtoaa vielä paremmin. Tässä muutaman vuoden vanha jo vähän patinoitunut laatta:

IMG_2779

 

Tärkeä huomio: laatat ovat painavia ja tarvitset todennäköisesti auton niiden viemiseen kotiin. Jos ne eivät kaikki mahdu takakonttiin tasaiselle alustalle ja joudut laittamaan niitä takapenkille, niin kotiin päästyäsi tarkista laatat! Kotona voit kyllä ne helposti vielä tasoittaa, mutta jos vaan nostata laatat pusseissa kuivumaan autokatoksen nurkkaan, niin lopputulos on tällainen – no, onneksi nämä upotetaan maahan ja paikkakin on nyt selvä, nämä menevät leikkimökin taakse…. 🙂

IMG_2777

Vielä kun muutaman raparperinlehden teen kotona, niin saan koko haluamani alueen katettua. Lisään tänne kuvan kun se on valmis.

Teksti ja kuvat: Elina

Mainokset

Vastaa Betonilaattoja pihalle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.