Tutustu nykykulttuuriin ja samalla itseesi

DSCN4645

Mainokset markkinoivat meille yksilöllisyyttä massatuotteilla ja elämäntyyliä farkuilla. Pienestä pitäen meille hoetaan, että pitää erottautua massasta pärjätäkseen, ja kuitenkin erottautuminen on yhä vaikeampaa monimuotoisuuden ja -kulttuurisuuden lisääntyessä. Kuka on nykypäivänä omaperäinen?

Hipsteri pyrkii tekemään kaiken toisin kuin valtaosa väestöstä, jalkapallofani taas hakee omaa erityisyyttään samaistumalla tietyn joukkueen väreihin, logoihin ja sankaritarinoihin. Hänenkin pukeutumisensa erottuu – vaikkei ehkä muiden fanien pukeutumisesta niin valtavirrasta ainakin.

Erottautumisessa ei kuitenkaan ole kyse ainoastaan pukeutumisesta eli ulkoisesta erilaisuudesta tai samanlaisuudesta. Itseasiassa pukeutuminen ja tietyt merkkivaatteet ovat vain näkyvin merkki perustavanlaatuisesta jäljittelystä, jossa pyritään löytämään omalle olemiselle selkeä suunta.

Mikä on minun paikkani?

Selkeille identiteeteille on nykypäivän pirstaleisessa yhteiskunnassa todella paljon kysyntää, sillä turvaa ei tarjoa enää selkeä urapolku ja pysyvä virka. Edes sosiaaliset verkostot eivät ole enää yhtä aukottomia kuin vaikka 100 vuotta sitten. Nykyihminen kohtaa monia epävarmuustekijöitä, jotka pakottavat kysymään: ”Mikä on minun merkitykseni ja paikkani, mikä minun tarinani?” Valmiita vastauksia ei ole, jolloin itsevarmuudesta tulee jotain kadehdittavaa. Usein epävarma alkaakin jäljitellä sellaista läheistään, joka vaikuttaa hänestä jollain tavalla varmalta siitä, mitä tekee, ja ennen kaikkea siitä, mitä haluaa elämältä.

Vantaan aikuisopiston kurssilla ”Oletko hipsteri?” tarkastellaan nykykulttuurin aiheuttamaa voimistuvaa jäljittelyä yksilön ja yhteisön näkökulmasta. Esimerkkinä aiheesta käytetään erityisesti hipstereitä, jotka määritellään löyhästi omaperäisyyttä tavoitteleviksi valtavirtakulttuuria vastustaviksi kaupunkilaisiksi. Tässä vaiheessa jääkin vielä avoimeksi, ovatko hipsterit aidosti omaperäisiä vai ovatko he vain oppineet salaamaan jäljittelynsä paremmin kuin muut.

Jokaisessa meissä on pieni jalkapallofani, joka saattaa muuttua hipsteriksi, jos kasvuympäristönä on muodin edellä käyvä suurkaupunki.

https://ilmonet.fi/#!code=V151632

Teksti ja kuva: Essi Sulander

Mainokset

Vastaa Tutustu nykykulttuuriin ja samalla itseesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.