Sijoittaminen harrastuksena

Pörssi

Runsas miljoona suomalaista harrastaa sijoittamista arvopapereihin eri muodoissa. Suuri osa on rahastosijoittajia, mutta monet myös sijoittavat osakemarkkinoille. Niinpä sijoittajien kokonaismäärän voidaan arvioida olevan noin 1,2 miljoonaa eli lähes neljäsosa kansasta. Kun alle 40-vuotiaiden tulot menevät pääosin perheen elättämiseen ja kodin hankkimiseen, niin reilusti puolella 40 – 80 -vuotiaista ihmisistä näyttäisi olevan ”ylijäämää”  sijoitettavaksi eri tavoin. Nykyaikaisen ihmisen elämän hallintaan kuuluu olennaisesti sekä säästäminen, että myös taito sijoittaa rahansa tuottavasti  omaksi ja yhteiskunnan hyödyksi.

Sijoittaminen Suomeen

Sijoittaminen kotimaan markkinoille on nykyään helppoa hyvien internetyhteyksien ja arvopaperivälittäjien edullisten nettipalvelujen vuoksi. Kaupankäynnin taidot voi kuka tahansa oppia melko pienellä vaivalla, mutta pelkkä tekninen osaamien ei riitä markkinoilla menestymiseksi. Tiedonsaanti suomalaisista yrityksistä ja niiden menestyksestä on opittavissa, jos jaksaa seurata kiinnostavimpien yritysten tulosjulkistuksia ja -uutisia. Mutta tietojen tulkinta ja johtopäätökset ovat sitten vaativampi juttu.

Tunnista riskit

Sijoittamiseen liittyy kuitenkin aina riskejä, jotka sijoittajan on tunnistettava. Markkinoilla pärjääminen edellyttää talouden ja sijoittamisen perustietoja ja sen lisäksi melkoista paneutumista asiaan. Ilman tietoa sijoittava henkilö on samassa tilanteessa kuin kartatta ja kompassitta metsässä harhaileva marjastaja. Toisaalta osaavan sijoittajan riskinotto palkitaan ainakin kerran vuodessa, kun osinkoja ”rapisee laariin”.

Sijoittaminen ei ole helppoa

Sijoittamien on melko vaativaa puuhaa, jos aikoo siinä menestyä. Harvapa pärjää aluksi pelkästään omilla tiedoillaan ilman ulkopuolista apua. Kannattaa tutustua alan kirjallisuuteen, tutkia internetin sijoittajasivuja, hakeutua koulutukseen ja samanhenkisten seuraan. Lisäksi kannattaa käyttää ammattilaisen apua, niin että saa harrastuksesta enemmän irti ja voi saada parempaa tulosta. Yhdessä oppiminen on kivaa puuhaa.

Vantaan aikuisopistolla Tikkurilan Lummetie 5:ssä järjestetään alan peruskurssi 4.-5.12.  Kurssia vetää kokenut alan ammattilainen Tapio Haavisto, eikä mitään ennakko-osaamista tarvita.

Ilmoittaudu kurssille

Teksti: Tapio Haavisto

Mainokset

Vastaa Sijoittaminen harrastuksena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.