Pukeutumiskuulumisia Keski-Japanista 

Koenji052015_Oona Salonen

Tokiossa keväällä 2015. Kuva: Oona Salonen

Japanilaisen arjen järjestelyiden sujuvuus toteutuu myös pukeutumisessa. Vaatteet ovat keskimäärin mukavia ja huollettavia, väritykseltään hillittyjä. Pukeutumista rikastaa ehtymätön kimonojen ja työvaatteiden perintö. Esimerkiksi rakennustyöläisten housut ovat pussimalliset. Niissä on vapaus liikkua ja työskennellä eri asennoissa. Toimistopuvut, kouluasut ja virkapuvut ovat muodollisuudessaan tunnistettavia, tarkoituksenmukaisia ja helppoja.

Perinteiset asut näkyvät edelleen katukuvassa

Ilottelevin katupukeutuminen, obilla (vyö) solmittu yukata (kesäpuku) ja klipsuttaminen getat (puukengät) paljaissa jaloissa on jo väistynyt syksyn tieltä. Väripilkkuja ovat miehen punaiset leggingsit polvihousujen alla, keltainen sateenvarjo, naisen vihreä leninki, mäyräkoiran vaaleanpunainen nuttu. Huikeat kimonokankaat taipuvat jakuiksi ja laukuiksi.

 Muodikkuus on korostuneen suhteellista

Tilaa on niin värittömyydelle, fani- ja fantasiapukeutumiselle, farkkutyypille, kuin miehille naisten vaatteissa. Länsi-Tokiossa nauttii boheemista katumuodista, Roppongissa näkee tuotemerkkeihin tukeutuvia, kulttuuriperintökohteissa matkalaisia kangaslierihatuissa ja valokuvaajan liiveissä. On yleisvaikutelmaa ja yksityiskohtaa mistä ottaa tartunta omaan ideointiin ja suunnitteluun.

Jotkut kertautuvat seikat viehättävät vuodesta toiseen, mutta trendien nousun ja väistymisen huomaa tarkimmin saapuessaan paikkakunnalle – kunnes arkiselle sokeutuu. Musta nousee esiin jonkinlaisena trendivärinä. Viisi vuotta sitten oli nude, niiden välisenä aikana ei erityistä.

 Japanissa nyt

Liituraita. Pukumiehet kulkevat työmatkat solmiot riisuttuina, paidankaulukset vapaina. Kenkiin ja laukkuihin satsataan sitä persoonaa. Miesten laukkutarjonta on jotakin muuta.Puolisääreen ulottuvat hameet. 1950-lukulainen kellohame-kauluspaituliyhdistelmä, muuten suoralinjaisuus jatkuu, pitkällä perinteellä. Vintage (käytettyjen vaateiden) liikkeiden suosikkeja ovat 1980–90 -lukujen asut, joita tuodaan Yhdysvalloista.Leveälahkeiset, lyhyehköt housut, housuhame. Kun vielä viilenee, sukkahousut yleistyvät sekä naisilla, että miehillä. Nyt kun löytäisi pehmeää, kutiamatonta, laadukasta villakangasta mukaviin talvihousuihin.

 Japanissa aina

Kerrospukeutuminen. On kyse sitten kylmältä tai auringolta suojautumisesta. Päähine. Hattu pitää myös hiuspyörteet kurissa. Nyt, lerppalierinen huopahattu. Hikisissä hommissa päähän solmitaan tenugui (vakiomittainen puuvillakaitale) tai frotee. Essu. Kotityöt, kaupan pito, kankaanpainanta… Usein myös hihansuojat. Nilkkasukat. Heti kun viilenee, jalkineen kuin jalkineen kanssa. Melkein tabi (varvassukka).

Loputon tekstiili- ja käsityötuotanto

Erityisliikkeet sekä poistomyymälät ovat täynnä laatukankaiden jäämistöjä ja käytettyjä kimonoja, vanhoista keräilykohteista käyttökelpoisiin kuviokudottuihin, silkkipainettuihin, kirjailtuihin, kude/loimi- ja solmuvärjättyihin kankaisiin.

Vaatteita japanilaisvaikuttein

Tällä kevään 2016 kurssilla ideoidaan  ja valmistetaan vaate japanilaisvaikutteiden innoittamana. Tutustutaan kimonopukeutumisen perusteisiin  ja trendeihin, kurkistetaan perinnevaatteiden selkeään rakenteeseen ja kerrataan aiheeseen liittyviä käsityötekniikoita.  Katsotaan nettisivustoilta sekä miesten että naisten katumuotia. Kerrataan periaatteet miten alkuajatuksesta jalostetaan tuote. Opettaja tuo mukanaan useita rullia lankavärjättyjä ja kaaviopainettuja kankaita Japanista opiskelijoiden käyttöön. Ensimmäiselle kerralle tuo mukaasi mieluisat muistiinpanovälineet. Kurssi kokoontuu 10.3.-7.4. ja su 20.3.

Ilmoittaudu Ilmonetissa.

Teksti: Johanna Salonen

Mainokset

Vastaa Pukeutumiskuulumisia Keski-Japanista 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.