Kjell Westo

Kirjailija tulee haastateltavaksi – Kjell Westö Vantaan opistotalolla 19.10.

Syksyn opinto-ohjelmaa valmisteltiin totuttuun tapaan keväällä. Silloin onnisti – Kjell Westö lupautui tulemaan vieraaksi Vantaan aikuisopistolle lokakuun 19. päivä. Lupasin, että kirjailija saisi valita missä muodossa vierailu järjestetään, ja valinta osui haastatteluun.

Olenhan minä monia kirjailijahaastatteluja kuunnellut ja lukenut, mutta en ole aiemmin haastattelijan roolissa ollut. Tietysti sitä toivoisi osaavansa kysyä kysymyksiä, joita ei ole jo esitetty tuhanteen kertaan. Vaikka heti kyllä totesin, että se taitaa olla aika mahdottomuus. Halusin myös olla hyvin valmistautunut tuohon tulevaan koitokseen.

Kjell Westön kirjat

Kuva: Maria Salervo

Valmistautumisen aloitinkin heti keväällä. Ajatus oli, että luen koko Westön tuotannon läpi ja vielä mahdollisuuden mukaan kronologisessa järjestyksessä. Katse kohti 80-lukua ja runokokoelmia siis. Ensimmäinen teos Tango Orange oli uusi tuttavuus, kuten runotuotanto muutoinkin. Runokokoelmissa oli mielestäni nähtävissä jotakin tulevasta. Mutta jos haluat kuulla mitä löysin, joudut odottamaan haastattelupäivää!

Novellikokoelmat päätin jättää kronologiasta piittaamatta myöhemmäksi ja siirryin runojen jälkeen ensimmäiseen romaaniin Leijat Helsingin yllä. Edellinen lukukierros kirjasta oli 15 vuoden takaa. Nyt uusinta osoittautui ensimmäistä kertaa paremmaksi ja sain vaeltaa nuoruuteni maisemissa ja ajassa aivan uusin silmin. Romaanien parissa matka jatkui. Isän nimeen ja Missä kuljimme kerran täydensivät toistensa tarinoita hienosti, kun lukukertojen välissä ei ollut pitkää taukoa. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin että olin kokonaan onnistunut hyppäämään teoksen Lang yli aiemmin. Olen siis saanut lukea muutakin uutta kuin pelkästään viime elokuussa ilmestyneen teoksen Rikinkeltainen taivas.

Muistikirja täyttyi lukemisen edetessä, mutta aluksi ei vielä valmiita kysymyksiä syntynyt. Vähitellen olen muodostanut kommenteistani kysymyksiä. Toivottavasti niiden kautta kuulemme jotakin uutta, mutta varmasti ainakin saamme nauttia illasta Kjell Westön seurassa.

Tervetuloa kuuntelemaan kirjailijan tarinointia torstaina 19.10. kello 17.30 Opistotalolle! Tilaisuuteen on vapaa pääsy kaikille halukkaille.

TEKSTI: Heli-Kaarina Degerman
OTSIKKOKUVA: Marica Rosengard (Otava)

Tekstissä mainitut teokset:

  • Tango Orange, 1986 Söderström & Co
  • Leijat Helsingin yllä, suom. Arja Tuomari, 1996 Otava (Drakarna över Helsingfors, 1996 Söderström & Co)
  • Isän nimeen, suom. Katriina Savolainen, 2000 Otava (Vådan av att vara Skrake, 2000 Söderström & Co)
  • Lang, suom. Katriina Savolainen, 2002 Otava (Lang, romaani, 2002 Söderström & Co)
  • Missä kuljimme kerran, suom. Katriina Savolainen, 2006 Otava (Där vi en gång gått, romaani, Söderström & Co 2006)
  • Rikinkeltainen taivas, suom. Laura Beck, 2017 (Den svavelgula hilmen, 2017 Schidts & Söderströms)
Mainokset

Vastaa Kirjailija tulee haastateltavaksi – Kjell Westö Vantaan opistotalolla 19.10.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.