Keittiö puhtaaksi mummon konsteilla

Kokeilisitko mummon vanhoja puhdistusmetodeja? Vanha konsti on monesti parempi kuin pussillinen uusia  ja usein vanhat konstit ovat myös ekologisia.

Vantaan aikuisopistossa järjestettiin 21.11.2017 Siivous ja vaatehuolto ekologisesti -kurssi yhteistyössä Helsingin yliopiston kotitalousopettajaksi opiskelevien kanssa. Opiskelijat olivat suunnitelleet upean ja tehokkaan kokonaisuuden, jonka aikana käytiin läpi ekologisen puhtaanapidon periaatteet.

Ekologinen puhtaanapito?

SAMSUNG CSC

Ekologinen puhtaanapito on siivousta vähemmillä myrkyillä ja luontoa mahdollisimman vähän rasittaen. Kurssilla esiteltiin erilaisia ympäristömerkkejä ja kaupasta valmiiksi saatavia, ekologisempia puhdistusainevaihtoehtoja. Hyvä ohjenuora on ostaa vain Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin saaneita tuotteita. Tuotteet ovat tällöin todistetusti ympäristöä vähemmän rasittavia. Esimerkiksi joutsenmerkitty astianpesuaine mm. sisältää vähemmän ympäristölle ja terveydelle vahingollisia aineita ja pakkausmateriaalien on oltava kierrätettäviä. Lisätietoa joutsenmerkistä.

Puhdistusaineita suoraan keittiön kaapista

Valmiiden aineiden lisäksi kurssilla valmistettiin itse puhdistusaineita ”mummon konstein” eli ruokakaapista löytyvin aineksin ja vanhoin keinoin. Hyvä puhdistusaine on ruokasooda, jolla saa siivottua kylpyhuoneen lisäksi pinttyneet kahvikupit. Tilkasta vettä ja muutamasta ruokalusikallisesta ruokasoodaa saa aikaan tahnan, jota hierotaan pinttyneeseen kahvikuppiin tai kaakeliin. Kohta tai astia huuhdellaan vedellä ja lopputulos yllättää puhtaudellaan!

SAMSUNG CSC

Muita hyviä puhdistusaineita ovat etikka, sitruuna ja ruokasuola tahrasta ja puhdistettavasta pinnasta riippuen. Suolaan saa imeytettyä matolle joutuneen punaviinin ja etikkavesi puhdistaa kahvinkeittimen. Lisää näistä nikseistä voi lukea vaikka Marttaliiton sivuilta.

Vantaan aikuisopistolla jatkuvat kodinhoidon ilmaiset luentosarjat! Keväällä 2018 vuorossa on kaikille avoin ja ilmainen Kierrätystietoutta kaikille. Tällä lyhytkurssilla käymme läpi kodin yleisimpien jätteiden kierrätyksen. Tiedätkö sinä mihin kierrätät kuivuneen kynsilakan tai naarmuuntuneen teflonpannun? No ei ainakaan sekajätteeseen, se on saletti.

Teksti: Inka Valima

Kuvat: Elina Vienamo

Mainokset

Vastaa Keittiö puhtaaksi mummon konsteilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.