Uusia tuulia kielten opetuksessa?

Minulla oli tänä vuonna mahdollisuus pitkästä aikaa osallistua Educa-messuille. Educa on suurin valtakunnallinen koulutustapahtuma, joten päätin pyhittää messuille kaksi päivää hieman tavallisesta poikkeavasta vinkkelistä. Aikaisempina vuosina olen tutustunut messuihin luokan- ja aineenopettajana, mutta nyt tarkoitukseni oli katsella messuja aikuiskoulutuksen näkökulmasta ja tutkia mitä uusia tuulia on vieraiden kielten opetuksen rintamalla.

Jostain syystä tapahtuma tuntui pienemmältä kuin aikaisempina vuosina, mutta oliko näin vai oliko odotukseni jotain muuta. Paikalla oli jo tutuksi tulleita toimijoita mm. kustantajia, työskentely-ympäristöön liittyviä huonekaluratkaisuja ja kansalaisjärjestöjä. Tutustuessani luento- ja seminaariohjelmaan tajusin, että ohjelmassa oli vähän aihioita aikuisopistojen tarpeisiin.

Tieto- ja viestintäteknologia esillä messuilla

Tieto- ja viestintäteknologia (TVT) oli pinnalla messuilla, sillä puhutaanhan digiloikasta koko ajan. Itse olisin kaivannut esittelyä virtuaalitodellisuudesta opetuskäytössä. Elias-robotin toki näin. Elias on tekoälyyn pohjautuva ratkaisu, joka auttaa harjoittelemaan vieraan kielen puhumista.

Turhauttaako digi vai innostaako se sinua? Luovutaanko oppikirjoista? Jos luovutaan, mitä tulee sen tilalle? Näkyykö TVT meillä Vantaan aikuisopiston puolella? Olenko minä käyttänyt tieto- ja viestintäteknologiaa opetusvälineenä? Vastaan itse tähän, että en ole.

Sovelluksia opetuksen tueksi

Aloin koota mielessäni vinkkilistaa, mitä sovelluksia voisin käyttää myös aikuiskoulutuksen puolella (näihin sovelluksiin en törmännyt messuilla lukuun ottamatta Reactored-kielityökalua), jos käytössä olisi tabletit.

  • Book Creator on sähköinen kirja, joka sopii perustyökaluksi tuottotehtäviin. Töihin voi kirjoittamisen lisäksi liittää omia kuvia ja sekä ääntä.
  • iMovie on helppokäyttöinen ohjelma elokuvien tekoon. Mainio ohjelma suullisen ilmaisun apuna.
  • Skitch on kuvasanakirjaohjelma.
  • Reactored, jota käytetään kieltenoppijoiden harjoitteluun ja testaamiseen.
  • Cardinal Land
  • Showbie on töiden sähköinen palautuskansio. Opettajan on helppo tarkistaa ja kommentoida töitä.

TVT mahdollistaa toiminnallisuuden kielten opiskelussa

Tänä päivänä kustantajat tarjoavat digitaalisia oppimateriaaleja, joiden avulla saa uudenlaisia oppimiskokemuksia. TVT on opetusväline, ei opetuksen sisältö. Se kuitenkin mahdollistaa opiskelijoiden osallistamisen, oman tuottamisen ja toiminnallisuuden, joita tänä päivänä kuulutetaan kielten opiskelussa.

Toiminnallisuus on tällä hetkellä yksi vieraan kielen keskeisimmistä käsitteistä. Kun puhutaan toiminnallisuudesta, usein mielikuvaa liittyy peleihin ja kuinka opiskelijat saadaan ylös penkeistä. Osittain se on tottakin – kyseessä voi olla kinesteettiset harjoitukset. Toiminnalliseen oppimiseen kuuluu muutakin. Toiminta voi olla ajatustyötä: ongelmanratkaisua ja pohdiskelua. Kielen käyttö on toimintaa, on se sitten kirjoittamista tai keskustelua kunhan sitä tehdään aktiivisesti. Opiskelijat rakentavat omaa osaamistaan yhdessä muiden kanssa olemassa olevia resursseja hyödyntäen.

Toiminnallisessa kielikäsityksessä kieliä ei nähdä abstrakteina systeemeinä, jotka joko hallitaan tai ei. Tärkeää ei ole havainnoida, kuinka hyvin opiskelija hallitsee sanaston tai kieliopin, vaan kuinka hän osaa käyttää kieltä ilmaistakseen ajatuksia. Luin hetki sitten ainamedia.fi-sivua, jossa oli Karoliina Knuutin kirjoittama artikkeli kielitaidon aivokuvasta. Siinä todettiin, että ”Pelkkä passiivinen altistus ei merkittävästi paranna kielitaitoa. Saavutettu kielitaito on motivaation, tarpeen ja treenin summa.”

Jos summaan kokemuksiani vuoden 2018 Educa-messuilta, niin en ehkä löytänyt niinkään paljon uutta, mutta se sai minut pohtimaan, mihin suuntaan vieraiden kielten opetus on menossa.

TEKSTI: Minna Tuhola, venäjän kielen opettaja

Mainokset

Vastaa Uusia tuulia kielten opetuksessa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.