TixiBand

TixiBand kokoaa yhteen aikuisia puhallinsoiton harrastajia

TixiBand on viihteelliseen musiikkiin erikoistunut puhallinorkesteri, joka on toiminut Vantaan aikuisopiston kurssina jo vuosia. TixiBand on samalla pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut vantaalainen orkesteri, vuonna 1945 toimintansa aloittanut Tikkurilan soittokunta.

VIIHTEELLISEN MUSIIKIN PIKKUJÄTTILÄINEN

Soittokunnan historiaan mahtuu monenlaisia musiikillisia tyylejä. Nykyisin orkesteri keskittyy viihteelliseen musiikkiin, sekoittaen toki mukaan välillä klassisempiakin sävyjä. Niille on käyttöä esimerkiksi joulukonserteissa (jotka tosin nekin ovat pääosin melko tonttuisia). Ohjelmiston keskeisimpiä piirteitä nykyisin ovat kuitenkin kevätkonsertit, joissa orkesteri pääsee tekemään yhteistyötä mitä hienoimpien ja hyvin mieleenpainuvien laulusolistien kera.

TixiBandin edessä on viime vuosina nähty mm. Mikael Kontinen, Marti Suosalo, Milana Misic ja Riina Ammesmäki. Nämä konsertit eivät jätä kuulijoitaan kylmäksi, ja tuovat harrastajapuhaltajalle elämyksiä, joita vanhana kiikkustuolissa kaiholla muistella.

MONENIKÄISTEN HARRASTAJIEN ORKESTERI

TixiBand kokoaa yhteen erityisesti aikuisia puhallinsoiton harrastajia. Tämä tuntuu itsestäni merkittävältä ja hyvin antoisalta työmaalta. Lapsiahan Suomessa soiton harrastajina riittää, ja sitä mutta myös lasten oppilasorkestereita. Jostain syystä, kun musiikkiopistot on käyty loppuun ja lähdetään opiskelijoiksi, monilla soiton harrastus loppuu kuin seinään, tai siten innostus vain vähin äänin hiipuu pois. Olisi hienoa nähdä ettei näin tarvitsisi välttämättä käydä, vaan nuori aikuinen löytäisi luontevaa jatkoa soittoharrastukselleen heti nuorisomusisointivaiheen päätyttyä.

TixiBandissä on tälläkin hetkellä iso joukko soittajia, jotka harrastivat soittoa aktiivisesti nuoruudessaan, minkä jälkeen koko soitin saattoi unohtua eteisen hyllylle jopa kymmeniksi vuosiksi. Myöhemmin vanha kipinä alkoi muistuttaa itsestään, ja niinpä soittaja etsi käsiinsä sopivan harrastajaorkesterin. On hienoa nähdä, miten pitkä soittokokemus ja toisaalta nuoruuden into ja tuoreessa muistissa olevat soiton opinnot voivat täydentää toisiaan. Syntyy yhteisöllisesti rikasta ja vahvaa tekemisen meininkiä.

INNOSTUS TARTTUU KAPELLIMESTARIINKIN

TixiBandin johtaminen on aivan ihanaa puuhaa juuri siitä syystä, että soittajat ovat hyvin innostuneita ja tulevat kaikkiin harjoituksiin ja esiintymisiin, jos vain suinkin pääsevät. Erityisesti konserttia johtaessaan tuntee hyvin konkreettisesti soittajien innostuksen ja palon tehdä konsertista mahdollisimman hyvä elämys kuulijoille. Tätä paloahan ei oikein voi keneenkään väkisin istuttaa. Tuntuu suurelta lahjalta saada olla osa tätä musiikillisen tekemisen yhteisöllistä voimaa. Loppujen lopuksi, kapellimestarin tehtävähän on tehdä itsensä tarpeettomaksi, rohkaista soittajia yrittämään parhaansa ja uskomaan itseensä, poistaa isoimpia kiviä teknisen osaamisen ja inhimillisen ilmaisun tieltä, ja lopuksi, yhdessä muiden kanssa vain heittäytyä musiikillisen nautinnon pyörteisiin.

UUSIA SOITTAJIA

Musiikin kipinä sytyttää usein isojakin roihuja, jotka leviävät. Olen ollut hyvin ilahtunut siitä, että soittokunnan jäsenmäärä näyttäisi olevan pienessä, tasaisessa kasvussa. Orkesterilla on jo ilo päästä nauttimaan täysistä puhallinsektioista useimpien soitimien osalta. Tilaakin kuitenkin yhä löytyy. Orkesterissa olisi tarvetta oboistille, useammalle käyrätorvelle (tai näitten uupuessa alttotorville), tuuballe ja lyömäsoittajalle. Kaikkiin muihinkin ryhmiin otetaan soittajia lähtökohtaisesti niin pitkään kuin harjoitussali Viertolan koululla kaikki soittajat sisäänsä vetää. Yhteyttä voi ottaa missä tahansa vaiheessa vuotta.

KEVÄTKONSERTIT 2018

Seuraavina elämyksinä TixiBand tarjoilee kuulijoilleen kevätkonsertit, joiden solistiksi tulee upea, monipuolisen uran tehnyt rock- ja poplaulaja Jore Marjaranta. Konsertit kuullaan Malmitalolla 7.4. klo 16 ja Opistotalolla 14.4. klo 18. Musiikillisesti konsertti tulee olemaan aikamoinen ilotulitus niin harrastajasoittajalle kuin kapellimestarillekin – ja mikä tärkeintä, toivottavasti myös yleisölle!

Toivottavasti mahdollisimman monen kanssa siellä nähdään!

Jos toiminta motivoituneessa ja iloisessa puhallinyhtyeessä alkoi kutitelemaan, ota yhteytä. Mukaan mahtuu!

TEKSTI: Panu Matilainen, kapellimestari
KUVA: Jarmo Kejonen

 

Mainokset

Vastaa TixiBand kokoaa yhteen aikuisia puhallinsoiton harrastajia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.