intohimo opiskeluun ei katso ikää

Intohimo opiskeluun ei katso ikää

KUVASSA: Opettaja Carmen Lehtonen ja Marjatta.

Vantaan aikuisopisto myönsi Esimerkillinen aikuisopiskelija -kunniakirjan aktiiviselle senioriopiskelijalle Marjatalle. Kielistä kiinnostunut Marjatta on hyvä esimerkki siitä, ettei uuden oppiminen kuulu pelkästään nuoruuteen, vaan jatkuu läpi elämän jos intoa riitää.

Näin kurssikaveri Eila kertoo Marjatan kanssa opiskelusta:

Kaksi lukukautta sitten meidän Myyrmäen espanjan ryhmään ”Hablamos de todo” tuli kolme uutta opiskelijaa Helsingin puolelta. Ihmettelimme että viitsivät tulla niin pitkästä matkasta, mutta selittivät että olivat kuulleet opettajastamme Carmen Lehtosesta niin hyviä lausuntoja että matka kannatti.  Yksi tulijoista oli Marjatta, silloin yhdeksänkymppinen tyylikäs harmaatukkainen sirpakka rouva, joka herätti huomiota hyvällä kielitaidollaan ja aurinkoisella olemuksellaan.

Marjatta omaa vankan kielitaidon, jonka pohjana on koulussa vapaaehtoinen latina, joka täydentyi yliopiston pakollisella kurssilla. Espanjan opiskelun hän aloitti miehensä kuoleman jälkeen kohta parikymmentä vuotta sitten ”kun täytyi tehdä jotakin”. Espanja veti pitemmän korren arabian kielestä, kun espanjan taitajia on perhepiirissä useita. Marjatan opettajan ammatista on ollut varmasti apua opiskelun systemaattisessa etenemisessä. Hänelle on jäänyt aikaisemmista opiskeluryhmistä ystävä, jonka kanssa päivittäin puhelimessa käy läpi espanjan kieliopin tehtäviä. Aamut alkavat eurooppalaisten televisioitten aamuohjelmia seuratessa. Jos jotain merkittävää on tapahtunut, Marjatta vertailee tietoja englantilaiselta, espanjan-, ranskan ja saksankielisiltä kanavilta. ”En minä niiden espanjalaisten nopeasta puheesta tahdo selvää saada, kuninkaan puhe on minullekin ymmärrettävää”, nauraa Marjatta.

Opettaja Carmen Lehtoseen Marjatta tutustui tyttärensä välityksellä. Carmen se hänet houkutteli Myyrmäkeenkin eikä Marjatta ole katunut. ”Paljon olen elämäni aikana erilaisia opettajia tavannut, mutten Carmenin veroista. Hän saa meidät puhumaan, on sydämellinen ja kannustava.”

Marjatta toivoo, että kesäkaudellakin pääkaupunkiseudulla toimisi espanjan keskustelutasoisia ryhmiä, jollaista kurssia hän ei ole löytänyt. Sen sijaan hän aikoo elokuussa katalaanin kurssille siltä varalta ”Jos sattuisi sinne päin matkustamaan, osaisi oikein lausua kiitokset ja muut tarvittavat fraasit. Hauskaa on odotettavissa”, hän toteaa hilpeästi nauraen.

Marjatta kiistää olevansa erityinen kielilahjakkuus, kiinnostunut kylläkin.

”Ei ihmisen mieli vanhene”, toteaa Marjatta kiitollisena elämästään ja lupaa että syksyllä tavataan espanjan ryhmässä.

P.S. Itselleni Marjatasta on tullut esikuva. Kunpa saisin pitää oman pääni yhtä kirkkaana ja vastaanottavaisena kuin Marjatalla.

TEKSTI: Eila Lyytikäinen


Haluatko oppia uuden kielen tai kerrata jo opittua?
Tutustu ilmonet.fi-palvelussa kielikursseihin »


Mainokset

Vastaa Intohimo opiskeluun ei katso ikää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.