Uusin silmin

Miltä tuntuisi katsoa maailmaa uusin silmin? Yksi tie siihen on lähteä kuvataidekursseille: maalaamaan, piirtämään, muovailemaan savea, tai tekemään grafiikkaa. Tapoja on monia ja aloittaa voi oikeastaan mistä tahansa kuvan tekemisen tavasta.

Nykyisellä teknologian ja hipaisunäyttöjen aikakaudella monet huomaavat kaipaavansa jotakin konkreettista tekemistä. Kuvataiteessa yhdistyy käsillä tekeminen, silmän ja käden yhteistyö, ajattelu, ihmettely, uuden löytäminen ja näkemisen kehittyminen. Harva asia on yhtä intensiivistä ja keskittymistä vaativaa kuin vaikkapa elävän mallin piirtäminen, se on todellista hetkessä elämistä.

Jo lyhyenkin kuvataidekurssin jälkeen huomaa katsovansa maailmaa hieman eri tavoin. Pian arkipäiväisetkin asiat saattavat näyttäytyä uudella tavalla, seinällä leikkivät varjot tai pudonneet lehdet näyttäytyvät  kiinnostavina muotoina ja saattavat luoda uusia mielikuvia ja ideoita. Kun katsominen tarkentuu ja harjaantuu, saattaa se vaikuttaa yllättävällä tavalla myös arkipäivän tilanteisiin. Toisten ihmisten lukeminen ja kokonaisuuksien hahmottaminen voivat saada uusia sävyjä kuvataiteen opintojen myötä.

Aloittaminen voi olla jännittävää, mutta ennakkoluuloton hyppy uuteen on useimmiten hyvin palkitseva. Taiteen opiskelu on parhaimmillaan vapauden valtakunta jossa voi rauhassa etsiä itseään ja itselleen sopivinta ilmaisumuotoa. Opettajalle inspiroivinta onkin juuri se, kun huomaa opiskelijan löytäneen jotakin selkeästi itsensä näköistä tekemisen polkua: omaa ilmaisua, itselleen sopivimman tekniikan tai aihemaailman. Tarkoitus ei ole, että kaikki löytäisivät samat asiat, vaan se että jokainen löytäisi oman katsomisen tapansa ja polkunsa kuvantekijänä.

Heli Kurunsaari
kuvataideaineiden opettaja ja kuvataiteilija
http://www.helikurunsaari.net

Ilmoittaudu nyt syksyn kuvataidekursseille osoitteessa www.ilmonet.fi

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliin Uusin silmin

  1. Just näin!
    Palasin muutama vuosi sitten takaisin vanhan rakkauteni, kalligrafian pariin, ja siitä lähtien on koko ympäristö muuttunut kalligrafian taustaksi, kirjaimiksi, muodoiksi, rytmiksi…
    Hauskaa!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.